image

45 centtel a szlovák vasút kétnyelűségéért

A vasúti kétnyelvűség bevezetése immár másfél éve a legkülönfélébb civil és önkormányzati kezdeményezések témája. A Szlovák Államvasutak (ŽSR) azonban mereven elzárkózik a kérések teljesítésétől. Ez nemcsak azt jelenti, hogy az illetékesekből hiányzik az elemi jóindulat, hanem azt is, hogy egy olyan állapotot akarnak fenntartani, amely a kisebbségi, köztük a magyar nemzetiségű polgárok diszkriminációját jelenti. Ezen a helyzeten a jogszabályok változtatásával lehetne túllépni, ami világos helyzetet teremtene a vasúti többnyelvűség kérdésében.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia aktivistái úgy gondolják, hogy

  • a magyar nyelv használatát nem lehet a közterületekről kitiltani.
  • az állampolgárok törvényeken alapuló legitim igényének megtagadása egy demokráciában elfogadhatatlan.
  • a szlovák nemzetiségű polgárok jogait a kétnyelvűség semmiben sem sérti, így aztán nincs objektív akadálya, hogy az a vasutakon is bevezetésre kerüljön.
  • az ország lakosainak nemzetiségre való tekintet nélkül kijár a kellő tisztelet és a méltó elbánás. Ezt jelenti a többnyelvűség a nemzeti kisebbségek által lakott területeken.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia a nyelvhasználati jogok kiszélesítése érdekében felhívást intéz mindazokhoz, akik azonosulnak a kulturális sokszínűség alapelvével.

Most rajtad a sor, Te is tehetsz valamit a nyelvi jogok érdekében. Mutassuk meg a vasutakért felelős Közlekedési Minisztériumnak, hogy tényleges társadalmi igény van a kétnyelvű állomásnevek iránt!

► CSATLAKOZZ A PROJEKTHEZ , ÉS SEGÍTS, HOGY A CÉL MEGVALÓSULJON!

✓ Célunk a vasúti kétnyelvűség törvényi hátterének megteremtése. Nemzetközi példák sora mutatja, hogy a kétnyelvű kommunikáció jól működő megoldás Olaszországtól Romániáig. Szlovákiában sincs semmiféle objektív akadálya annak, hogy a pozitív példákat meghonosítsák a kisebbségek által lakott régiókban.
✓ A vasúti kétnyelvűség megvalósulásának akadálya a törvényi szabályozás rendezetlensége. A kisebbségi nyelvhasználati törvény elviekben lehetővé teszi a többnyelvű állomásmegnevezéseket, azonban a vasúti törvény nem ismeri a kisebbségi megnevezés fogalmát. Ez a probléma a jogszabályok összhangba hozásával kiküszöbölhető, ehhez kérjük a Ján Počiatek közlekedési miniszter hozzájárulását.
✓ Széleskörű összefogással megteremthető az a társadalmi igény, ami az illetékes állami szervek által sem kerülhető meg. Reményeink szerint a közlekedési miniszter részére postázott kérvényeket törvénymódosítás fogja követni. Így bevezetésre kerülhet a vasúti kétnyelvűség, a végső eredmény pedig egy élhetőbb ország lesz.

► AMIT TENNED KELL:

  1. Töltsd le a vasúti kétnyelvűség törvényi rendezését szorgalmazó kérvényt
  2. Töltsd ki neveddel és címeddel a hiányzó (pirossal megjelölt) részeket
  3. Helyezd borítékba, vegyél egy belföldi bélyeget, és add fel postán Ján Počiatek közlekedési miniszternek.

Címe:

Ing. Ján Počiatek
minister
Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho
rozvoja Slovenskej republiky
P. O. Box 100
810 05 Bratislava

  1. A levél elküldéséről adj hírt a facebookon, az esemény üzenőfalán vagy tölts fel róla képet, hogy pozitív példát mutass másoknak is
  2. Oszd meg az eseményt a facebookon, hívd meg barátaidat
  3. A való világban is vedd rá ismerőseidet, rokonaidat és családtagjaidat, hogy küldjék el a levelet

Együtt sikerülni fog!

A kampány legfrissebb fejleményeiről mindent megtudhatsz a @Kétnyelvű Dél-Szlovákia oldalán, illetve a ketnyelvu.info oldalon. Bármilyen kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal a ketnyelvu@gmail.com elérhetőségen. Segítséged előre is köszönjük!

Kategória: Projektek Címkék: .

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>