5

Rendőrök, KDSZ, táblák – újra akcióban a kétnyelvű aktivisták!

Szombaton, országszerte magyar-szlovák nyelvű táblákat helyeztek ki a kétnyelvűségi aktivisták. A rendőrség közbelépett, ezért a Kétnyelvű Dél-Szlovákia (KDSZ) tagjai ezennel felfedik kilétüket. A táblák még a helyükön vannak.

A hétvégén aktivistáink a Kétnyelvű Gömörért és Nógrádért társulással összefogva számos helyszínen hajtottak végre polgári engedetlenségi akciót. Ezzel szeretnénk felhívni a figyelmet a kétnyelvűség hiányára és az évek óta tartó politikai tétlenségre és félrebeszélésre. A dunaszerdahelyi és peredi helyszíneken szinte azonnal megjelentek a hatóságok is. Pereden 26 aktivistánkat igazoltatták, de az akciók menetét ez nem zavarta meg. A rendőrségi fellépés következményeként úgy döntöttünk, hogy kilépünk az anonimitásból, ezzel is támogatva azt a 26 társunkat, akik a tegnapi nap folyamán a terepen dolgoztak. Az alábbi videóban aktivistáink arccal és névvel vállalják, hogy ahogy a múltban is, ezután sem félnek kiállni és cselekedni közösségünk jogai érdekében.

 

A hétvégi események az alábbi helyszíneken zajlottak:

  • A Dunaszerdahely mellett elhaladó 63-as úton újra felállítottuk a 2011-ben már kihelyezett, de a közútkezelő vállalat által villámgyorsan eltávolított kétnyelvű közlekedési irányjelző táblát.
  • Az ekeli vasúti megállóban immár hetedszer helyeztük ki a település magyar nevét, valamint pótoltuk a kétnyelvű menetrendeket és kitakarítottuk a megálló környezetét.
  • a Pered település nevét jelző táblákat „Tešedíkovó”-ról második alkalommal újra „Pered” feliratúra cseréltük. A leszerelt táblát a helyszínen azonnal átadtuk Robert Kaliňák belügyminiszter úr kiérkező képviselőinek, az állami rendőrségnek.
  • Gömörben kétnyelvűsítettük a gombaszögi cseppkőbarlang útjelező tábláit.

Az állami szervek gyors reakciói, különösen a peredi esetben (videó itt) bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a kormányzat kétnyelvűséggel kapcsolatos tétlensége és a helyi népszavazást semmibe vevő döntésének nemzetiségi alapja van. A reakcióidő sokkal lassabb volt akkor, mikor több hónap alatt sem voltak képesek elhelyezni a törvény által előírt kisebbségi helységnévtáblákat (link). Ez a kettős mérce alapvető problémákra világít rá: másodrendű állampolgárok vagyunk Szlovákiában. A másodrendűséget mindenki érzi, aki nem érvényesülhet Szlovákiában, vagy éppen képtelen a szűk régiójában munkát találni és a körülmények arra kényszerítik, hogy távozzon otthonról.

A kétnyelvűség igényének megtagadása már régen nem csak a magyar nyelvhasználatról szól, hanem a legalapvetőbb demokratikus értékek sárba tiprásáról (lásd Pered), mely ennek a köztársaságnak minden polgárát károsítja. A déli régiók gazdasági fellendülését ugyanaz a diszkrimináció gátolja, mint ami villámgyorsan eltávolít minden kihelyezett kétnyelvű táblát, büntetéssel fenyegeti az aktivistáinkat és semmibe veszi egy helyi népszavazás eredményét. A kétnyelvű tábláktól nem lesz olcsóbb a kenyér és nem lesz több munkahely. De ne várjunk áttörést a dél-szlovákiai polgárok jólétét illetően, ha egy ilyen, elsőre marginálisnak látszó kérdésben sem tudunk áttörést elérni! A kétnyelvűség szimbólumává vált azoknak az erőfeszítéseknek, melyet egy civilizált, élhetőbb ország megteremtése érdekében végzünk mi és sokan mások.

Többéves tevékenységünk alatt mozgalmunk mindvégig független mozgalomként működött. Munkánkat önerőből és támogatóink adományaiból végeztük. Az ügyben nap mint nap tapasztalható pártpolitikai látszattevékenység és az állami szervek rosszindulata arról győzött meg bennünket, hogy még többet kell tennünk a kétnyelvűség érdekében. Sorainkból többen indulnak a márciusi választásokon az MKP listáján: Orosz Örs, Zachar Pál, Bóna Zoltán és Bauer Ildikó évek óta aktív tagjaink. A KDSZ meggyőződése, hogy az országos politikában szerepet vállaló tagjai minden tőlük telhetőt meg fognak tenni a nyelvhasználati jogainkért. Közös értékeinket azzal a fiatalos lendülettel fogják képviselni, amely a jelenlegi szlovákiai magyar politikai elitből még hiányzik.

Legvégül szeretnénk köszönet mondani azért az óriás támogatásért és szeretetért, amelyet az interneten, a médiában és a közösségi portálokon tapasztaltunk az évek során. Ez a támogatás adott erőt a további munkához.

 

Tisztelettel, a KDSZ mindenkor aktivistái:

Bauer Dávid, Érsekújvár

Bauer Ildikó, Csilizradvány

Bóna Zoltán, Bátorkeszi

Csambal Tamás, Pozsonyeperjes

Czímer Gábor, Keszegfalva

Dolník Attila, Bátorkeszi

Fiala-Butora János, Pozsony

Földváry István, Sárosfa

Gál Andrea, Kamocsa

Gáspár Norbert, Kamocsa

Herencsár Viktória, Pered

Hortai Ferenc, Érsekújvár

Kabai András, Párkány

Kelemen András, Naszvad

Kocsis Édua, Komárom

Kocskovics Péter, Ógyalla

Kotiers Rebeka, Hetény

Kotiers Róza, Hetény

Kovács Balázs, Somorja

Kovács Krisztián, Csilizradvány

Laczkó Sándor, Pered

Lukács Eszter, Kistárkány

Matus Gergely, Lég

Melecske Ákos, Párkány

Melecske Zsuzsanna, Párkány

Németh Árpád, Tejfalu

Németh Péter, Tejfalu

Orosz Előd, Dunamocs

Orosz Örs, Dunamocs

Pokstaller Tamás, Lég

Ryšavý Pál, Perbete

Sebők András, Pozsony

Sólymos Karin, Komárom

Stubendek Attila, Komárom

Szabó Endre, Vágfüzes

Szabó Krisztián, Alsópokorágy

Szabó Tibor, Bátorkeszi

Sztankó Annamária, Kürt

T. Kovács Gergely, Rozsnyó

Tirinda Kata, Alsószeli

Tokár Géza, Marcelháza

Tóth Tibor, Somorja

Tuba Ádám, Somorja

Tuba Dániel, Somorja

Urbán Péter, Guszona

Velebný Csilla, Ipolyság

Zachar Pál, Ipolyság

és még sokan mások, akik az elmúlt években, akár csak  egy lájkkal hozzájárultak a Kényelvű Dél-Szlovákia mozgalom munkájához, magyar közösségünk és anyanyelvünk megtartásához.

 

 

Sajtókapcsolat: Orosz Örs: 0917 746 851, Zachar Pál: 0907 510 502

Kategória Projektek.

One Comment

  1. Kedves Magyar Testvéreim! Nemrégóta követem tevékenységeteket. Öszinén gratulálok bátorságotokhoz és kitartásotokhoz. Biztos vagyok benne, hogy sikeretek lesz, hiszen Ti csak egy jogos igényt szeretnétek megvalósítani. Üdvözlettel: Farszky István / Altötting – Bajorország

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>